05.11.2014. 11:52

Rezultati javnozdravstvene akcije povodom Svjetskog dana srca 2014.

Uvod: U sklopu javnozdravstvene akcije koju je u povodu Svjetskog dana srca 2014. godine organizirala Zaklada Hrvatska kuća srca i Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo, osigurani su besplatni preventivni kardiovaskularni pregledi za osobe u dobnoj skupini 40 do 60 godina koje do sada nisu bile pregledane kardiološki. Cilj rada je izvjestiti o rezultatima provedene javnozdravstvene akcije.


Rezultati: Dana 27. rujna 2014. godine u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju u Zagrebu provedena je javnozdravstvena akcija na koju su se sudionici unaprijed naručivali telefonski nakon što je to objavljeno u medijima. Pozive je primala prvostupnica sestrinstva. Svim ispitanicima skrenuta je pažnja na potrebu dolaska natašte u jutarnjim satima. Po dolasku u ustanovu učinjeno je mjerenje tjelesne težine, visine te opsega struka, a određen je i indeks tjelesne mase. Po učinjenom 12-kanalnom EKG-u pacijentima je učinjeno vađenje venske krvi radi određivanja glukoze i lipida, a po prispjeću nalaza učinjen je pregled interniste ili kardiologa. Ukupno je pregledan 91 sudionik akcije, od čega gotovo 2/3 žene (58/91; 64%). Većina (93%) ispitanika je bila u dobnoj skupini od 40-65 godina, 6% sudionika starije od 65 godina, a samo jedan sudionik je bio mlađi od 40 godina. Samo četvrtina sudionika (26%) imala je normalnu vrijednost indeksa tjelesne mase, 43% ih je bilo prekomjerene tjelesne težine, a 31% pretilo. Povišene vrijednosti arterijskog tlaka registrirane su u 45% sudionika akcije, od kojih je već polovica znala za arterijsku hipertenziju. Dislipidemija je registirirana u 55% sudionika akcije, od kojih je njih 14% znalo za dislipidemiju od ranije. Povišena vrijednost GUK-a bila je registirirana u 2% ispitanika, koji su prije imali dijagnosticiranu intoleranciju glukoze.


Zaključak: Rezultati ove javnozdravstvene akcije pokazuju visoku prevalenciju promjenjivih rizičnih čimbenika kod sudionika između 40 i 65 godina starosti, koji su činili 90% sudionika. 3/4 sudionika u akciji su bili pretili, gotovo polovica je imala povišeni arterijski tlak i/ili dislipidemiju. Rezultati ukazuju na veću potrebu za provođenjem preventivnih javnozdravstvenih akcija u ovoj populaciji.

Preuzeto iz časopisa Cardiologia Croatica. 2014;9(9-10):420.
www.kardio.hr

autori: Goran Krstačić, Mario Ivanuša, Vedrana Škerk, Arben Ameti, Iva Henezi Jež, Iskra Hruškar, Sanda Janković Tešanović, Darko Kranjčec, Ante Višić, Nada Hrstić, Marija Heinrich, Joza Husinec

 • Radno vrijeme

  DRAŠKOVIĆEVA
  • Od ponedjeljka do petka
   07:00 - 16:00
  • Subota - Nedjelja
   Ne radimo
  Radno vrijeme prilagođava se situaciji s COVID-19 bolesti
 • O nama

  Ustanova je započela djelovati 1950. godine na lokaciji Draškovićeva 13 kao Dispanzer za bolesti srca, a kasnije kao "Stanica za bolesti srca" grada Zagreba. 1961. godine ulazi u sastav Zavoda za zaštitu zdravlja grada…

  Kontakt O nama
 • Radno vrijeme

  SIGET
  • Od ponedjeljka do petka
   07:00 - 15:00
  • Subota - Nedjelja
   Ne radimo
  Radno vrijeme prilagođava se situaciji s COVID-19 bolesti

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (engl. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »