06.10.2014. 08:39

Izvješće povodom Svjetskog dana srca 2014.

U sklopu javnozdravstvene akcije koju su povodom Svjetskog dana srca 2014. godine organizirali Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo i Zaklada” Hrvatska kuća srca” u suradnji s Poliklinikom Srčana, osigurani su besplatni preventivni kardiovaskularni pre

U sklopu javnozdravstvene akcije koju su povodom Svjetskog dana srca 2014. godine organizirali Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo i Zaklada "Hrvatska kuća srca” u suradnji s Poliklinikom Srčana, osigurani su besplatni preventivni kardiovaskularni pregledi za 100 osoba u dobnoj skupini 40 do 60 godina koje do tada nisu bile pregledane kardiološki.
Dana 27. rujna 2014. godine u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju u Zagrebu provedena je javnozdravstvena akcija na koju su se sudionici unaprijed naručivali telefonski, nakon što je to objavljeno u medijima. Pozive je primala telefonom prvostupnica sestrinstva tijekom tri uzastopna dana u vremenu od 12-15 sati. Svim ispitanicima skrenuta je pažnja na potrebu dolaska natašte u jutarnjim satima. Po dolasku u ustanovu učinjeno je mjerenje tjelesne težine, visine te opsega struka, a određen je i indeks tjelesne mase. Po učinjenom 12-kanalnom EKG-u pacijentima je učinjeno vađenje venske krvi radi određivanja glukoze i lipida, a po prispjeću nalaza učinjen je pregled interniste ili kardiologa.
Gotovo dvije trećine sudionika akcije bile su žene. Većina sudionika (93 %) je bila u dobnoj skupini od 40-65 godina. Dobiveni rezultati javnozdravstvene akcije ukazuju na visoku prisutnost promjenjivih čimbenika rizika. Samo četvrtina sudionika imala je normalnu vrijednost indeksa tjelesne mase, a ostali su bili prekomjerene tjelesne težine ili pretili. Povišene vrijednosti arterijskog tlaka registrirane su u gotovo polovice sudionika akcije, slično dislipidemiji koja je bila registirirana u 55 % sudionika akcije.
U javnozdravstvenoj akciji je sudjelovalo 24 djelatnika Poliklinike Srčana. Kako se radilo o središnjem obilježavanju Svjetskog dana srca 2014. godine tom prilikom Ustanovu su posjetili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, dipl. politolog, predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine prof. dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum te upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva akademik Davor Miličić. Pored obilaska sudionika akcije i čitave Ustanove, gosti su se zadržali pored novouređenog ulaznog panoa na kojem su predstavljeni povijest i sadašnja djelatnost Poliklinike Srčana.

[GALLERY_19]

Slike ustupio časopis Medix

 • Radno vrijeme

  DRAŠKOVIĆEVA
  • Od ponedjeljka do petka
   07:00 - 16:00
  • Subota - Nedjelja
   Ne radimo
  Radno vrijeme prilagođava se situaciji s COVID-19 bolesti
 • O nama

  Ustanova je započela djelovati 1950. godine na lokaciji Draškovićeva 13 kao Dispanzer za bolesti srca, a kasnije kao "Stanica za bolesti srca" grada Zagreba. 1961. godine ulazi u sastav Zavoda za zaštitu zdravlja grada…

  Kontakt O nama
 • Radno vrijeme

  SIGET
  • Od ponedjeljka do petka
   07:00 - 15:00
  • Subota - Nedjelja
   Ne radimo
  Radno vrijeme prilagođava se situaciji s COVID-19 bolesti

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (engl. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »