08.07.2020. 09:40

Održan 2. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Sport i srce“

Održan 2. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Sport i srce“

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek, organizirao je u Orahovici 2. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije „Sport i srce“. U organizaciji tečaja sudjelovali su i Hrvatsko kardiološko društvo i Hrvatski Olimpijski odbor.
Tečaj u Orahovici odvijao se tijekom dva dana, 25. i 26. lipnja u zgradi Fakulteta u Orahovici. Zbog situacije sa COVID-19 provedene su posebne mjere opreza i poštivanje svih higijensko-epidemioloških preporuka. Dio predavanja je organiziran putem video konferencije a svi sudionici i slušatelji su bili raspoređeni u nekoliko učionica Fakulteta gdje su predavanja pratili putem „live stream YouTube“ kanala.
Kardiovaskularne bolesti su najveći javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama pa tako i u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini preminulo 43,6% od ukupno umrlih, odnosno 23.000 ljudi.
Sport može biti dobra zaštita u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a kod bolesnika koji su preboljeli akutni koronarni sindrom, tjelesna aktivnost je neizostavni dio programa kardiovaskularne rehabilitacije. Ipak, s druge strane, u suvremenom sportu prati se trend velikog opterećenja sportaša, poglavito mladih, koji vrlo često nadilazi funkcionalne pričuve organizma, u cilju ostvarivanja što boljih natjecateljskih rezultata, što često dovodi do ugroze zdravlja i života sportaša – rekao je jedan od voditelja tečaja, dekan Fakulteta prof. dr. sc. Aleksandar Včev.
Osobito nam je zadovoljstvo organizirati 2. Poslijediplomski tečaj pod nazivom Sport i srce koji ima multidisciplinarni pristup kardiologiji tjelesne, sportske i radne aktivnosti na kojem će sudionici izložiti svekolike pozitivne ali i negativne učinke sporta na kardiovaskularno zdravlje i druge dijelove ljudskog organizma – rekao je izv. prof. dr. sc. Goran Krstačić, ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana uoči otvaranja tečaja, koji kao jedan od voditelja tečaja nije krio zadovoljstvo, što se usprkos pandemiji koja nas okružuje uz adekvatne mjere sukladno svim preporukama, život pa tako i dijeljenje znanja, kako među kolegama tako i novim generacijama studenata, ipak može nastaviti.

 • Radno vrijeme

  DRAŠKOVIĆEVA
  • Od ponedjeljka do četvrtka
   07:00 - 19:00
  • Petak
   07:00 - 16:00
  • Subota - Nedjelja
   Ne radimo
  • Prijem pacijenata za narudžbe pregleda i dijagnostičkih pretraga je od 07:00 - 14:00.
   Nakon 14 sati primaju se samo prethodno naručeni pacijenti.
  Radno vrijeme prilagođava se situaciji s COVID-19 bolesti
 • O nama

  Ustanova je započela djelovati 1950. godine na lokaciji Draškovićeva 13 kao Dispanzer za bolesti srca, a kasnije kao "Stanica za bolesti srca" grada Zagreba. 1961. godine ulazi u sastav Zavoda za zaštitu zdravlja grada…

  Kontakt O nama
 • Radno vrijeme

  SIGET
  • Od ponedjeljka do petka
   07:00 - 15:00
  • Subota - Nedjelja
   Ne radimo
  • Prijem pacijenata za narudžbe pregleda, snimanje EKG-a i ostalih dijagnostičkih pretraga je od 08:00 - 13:00.
  Radno vrijeme prilagođava se situaciji s COVID-19 bolesti

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (engl. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »