29.09.2014. 07:56

Svjetski dan srca 2014

Svjetski dan srca 2014

U sklopu javno-zdravstvene akcije koju je u povodu Svjetskog dana srca organizirao Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo, Zaklada Hrvatska kuća srca i Poliklinika Srčana, u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana, Zag

Vijest prenesena sa zagreb.hr

U sklopu javno-zdravstvene akcije koju je u povodu Svjetskog dana srca organizirao Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo, Zaklada Hrvatska kuća srca i Poliklinika Srčana, u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana, Zagrepčanima su osigurani besplatni preventivni kardiovaskularni pregledi. Polikliniku i sugrađane koji su se odazvali Akciji, posjetio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


Bez Srčane je nezamisliva medicinska usluga Grada Zagreba, prepoznatljiva ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj već u cijeloj jugoistočnoj Europi, istaknuo je gradonačelnik, podsjetivši da se je na ovome mjestu, u Draškovićevoj 13, već 1950. godine nalazio Dispanzer za bolesti srca.


Besplatni pregledi u povodu Svjetskog dana srca, što se obilježava 29. rujna, osigurani su za čak stotinu osoba, starosti između 40 i 60 godina, koje nemaju dijagnosticiranu kardiovaskularnu bolest ali imaju neki od čimbenika rizika uključuju: kompletan lipidogram, mjerenje glukoze u krvi, krvnoga tlaka, indeksa tjelesne mase, EKG, izračun rizika te kardiološki pregled s izdavanjem nalaza i preporukom.


Kako se čulo, prigodom obilježavanja Svjetskoga dana srca, Svjetska kardiološka federacija želi usmjeriti pozornost na stvaranje okruženja koje će poticati svijest o važnosti zdravlja srca, jer su srčanožilne bolesti na vrhu ljestvice smrtonosnih bolesti u svijetu. Dosad su već bile uzrokom 17,3 milijuna preranih smrti, a očekuje se da će do 2030. godine ta brojka porasti i do 23 milijuna, što se može spriječiti izbjegavanjem rizičnih čimbenika poput uporabe duhana, nezdrave prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti.

 • Radno vrijeme

  DRAŠKOVIĆEVA
  • Od ponedjeljka do petka
   07:00 - 16:00
  • Subota - Nedjelja
   Ne radimo
  Radno vrijeme prilagođava se situaciji s COVID-19 bolesti
 • O nama

  Ustanova je započela djelovati 1950. godine na lokaciji Draškovićeva 13 kao Dispanzer za bolesti srca, a kasnije kao "Stanica za bolesti srca" grada Zagreba. 1961. godine ulazi u sastav Zavoda za zaštitu zdravlja grada…

  Kontakt O nama
 • Radno vrijeme

  SIGET
  • Od ponedjeljka do petka
   07:00 - 15:00
  • Subota - Nedjelja
   Ne radimo
  Radno vrijeme prilagođava se situaciji s COVID-19 bolesti

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (engl. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »