Biokemijski i fiziološki čimbenici

Biokemijski i fiziološki čimbenici

POVIŠEN KRVNI TLAK može se i mora liječiti, kako ne bi uzrokovao sve nabrojene komplikacije na mnogim organskim sustavima. Pravilno i pravovremeno liječenje i praćenje bolesti mogu ublažiti ili/i poništiti sve ove potencijalno opasne utjecaje. Jednom ustanovljen povišeni krvni tlak mora se kontrolirati i liječiti do kraja života. Tu se podrazumijevaju kako lijekovi tako i higijensko dijetalne mjere. Doza lijeka i način liječenja mora se odrediti individualno.

POVIŠEN KOLESTEROL U KRVI: kolesterol se odlaže u stjenke krvnih žila i ondje dovodi do njihovog zadebljanja. Osnovni je supstrat za razvoj ateroskleroze. Povišene vrijednosti moraju se liječiti. Ponajprije higijensko dijetalnim mjerama, pravilnom prehranom, ali u slučaju da samo te mjere ne djeluju i lijekovima. Vrijednosti ukupnog kolesterola ne bi trebale biti više od 5 mmol/l.

POVIŠEN ŠEĆER U KRVI dodatno oštećuje krvotok, posebice tankih arterija, koje se nalaze u neposrednom kontaktu s tkivima. Kod osoba koje boluju od šećerne bolesti najčešće komplikacije su upravo smetnje cirkulacije u nogama, ali i srcu. Zbog istodobnog gubitka osjeta boli, tkiva se dodatno oštećuju, pa nerijetko bolest završi amputacijom okrajina.

PREKOMJERNA TJELESNA TEŽINA I PRETILOST opterećuje tijelo ne samo u smislu bržeg propadanja kostiju i zglobova, već i metabolički. Masno tkivo u organizmu opterećuje cirkulaciju, povećava otpor optoku krvi. Uz to je redovito povezana s tjelesnom neaktivnošću.

 • Radno vrijeme

  DRAŠKOVIĆEVA
  • Od ponedjeljka do četvrtka
   07:00 - 19:00
  • Petak
   07:00 - 16:00
  • Subota - Nedjelja
   Ne radimo
  • Prijem pacijenata za narudžbe pregleda i dijagnostičkih pretraga je od 07:00 - 14:00 ili putem mail-a: narucivanje.draskoviceva@srcana.hr
   Nakon 14h primamo samo prethodno naručene bolesnike
 • O nama

  Ustanova je započela djelovati 1950. godine na lokaciji Draškovićeva 13 kao Dispanzer za bolesti srca, a kasnije kao "Stanica za bolesti srca" grada Zagreba. 1961. godine ulazi u sastav Zavoda za zaštitu zdravlja grada…

  Kontakt O nama
 • Radno vrijeme

  SIGET
  • Od ponedjeljka do petka
   07:00 - 15:00
  • Subota - Nedjelja
   Ne radimo
  • Prijem pacijenata za narudžbe pregleda, snimanje EKG-a i ostalih dijagnostičkih pretraga je od 09:00 - 11:00 ili putem mail-a: narucivanje.siget@srcana.hr

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (engl. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »